אודות קדר

 | עדכון אחרון: 14/03/2024 16:14

קֵידָר ישוב קהילתי כפרי, הנמצא בהרי יהודה דרומית למעלה אדומים בגובה של כ-450 מטר מעל פני הים, באקלים מדברי ויבש. היישוב קידר נמצא באחריותה  המוניציפלי של המועצה האזורית גוש עציון  ומתגוררות בקידר כ-350 משפחות, בקידר מתגוררות משפחות מכל גווני עם ישראל - צברים ילידי הארץ ועולים חדשים, דתיים ושאינם דתיים, צעירים ומבוגרים, כולם יחד מרכיבים את קהילת קידר. 

 

הקמת היישוב

 

ראשוני התושבים בקידר עלו לקרקע ביום 8 ביולי 1984, בסיועה של התנועה המיישבת תנועת משקי חירות בית"ר בע"מ. תחילה התגוררו המתיישבים הראשונים באתר "קידר דרום" באוהלים שהביאו איתם ובהמשך בקראוונים שנתרמו או הוקצו להם על ידי ההסתדרות הציונית העולמית וגופים אחרים נוספים.

בשנת 1992 החלו המשפחות של קבוצת המתיישבים הראשונה לבנות בתי קבע באתר "קידר צפון" הסמוך יותר למעלה אדומים ועברו אליו. אין ללמוד מכך שאתר "קידר דרום" ננטש. עדיין מתגוררים בו משפחות ויחידים, והוא משמש כחלק מעתודות הקרקע של קידר.

 

קידר כיום

 

תושבי היישוב חברים ב"קידר אגודה שיתופית להתיישבות של משקי חרות בית"ר בע"מ". הדבר נובע מתהליך קליטתם ליישוב קידר, תהליך בו הם מחויבים להצטרף כ"חברים" באגודה. אף על פי שהאגודה נרשמה על ידי אנשי התנועה המיישבת משקי חירות בית"ר, אצל רשם האגודות השיתופיות, כאגודה שיתופית חקלאית ב-1985, הרי מאז ועד היום, רובם ככולם של חברי האגודה - תושבי קידר, עובדים ומוצאים את פרנסתם בירושלים.

בקידר קיימים בית כנסת, מקווה, גני ילדים ומעונותבריכת שחייה, אולם רב תכליתי, מועדון נוער, פארקים וגנים ציבוריים עם מתקני משחקים, מגרשי כדורסל, קט רגל, טניס ועוד. ילדי קידר לומדים במעלה אדומים.

הרב אליהו יצחק אבא-שאול, בן אחיו של הרב בן-ציון אבא-שאול, היה רב היישוב עד פטירתו ב-2017 ובעצתו שם היישוב שונה מ "קדר" ל "קידר" כיום, רב היישוב הוא הרב ישי אחיטוב, נינו של הרב עובדיה הדאיה ובוגר ישיבת מרכז הרב.

  

בקידר ישנם מבני ציבור כדוגמת:  בית כנסת, מקווה, גני ילדים ומעונות, בריכת שחייה, אולם רב תכליתי, מועדון נוער, פארקים וגנים ציבוריים עם מתקני משחקים, מגרשי כדורסל, קט רגל, טניס ועוד. ילדי קדר לומדים במעלה אדומים ומוסעים מידי יום לבתי הספר במעלה אדומים וחזרה לקידר.